Het-Hanze-huis-logo.png

Drop van Het Hanze Huis                                                                                                                                                                                                                                                                           
Drop wordt gemaakt door middel van het sap uit de zoethoutwortel (Glycyrrhiza glabra). Deze plant is te vinden in Zuid-Europa en Klein-Azie. Zoethout wordt al eeuwen als medicijn tegen keel- en maagproblemen of als dorstlesser gebruikt. In 1731 is de Italiaan Giorgio Amarelli erin geslaagd het sap uit de zoethoutwortel tot drop te verwerken. Doordat de Engelse apotheker George Dunhill in 1760 als eerste suiker toevoegt aan de drop, wordt de drop minder bitter. Vanaf dat moment is drop behalve medicijn ook een lekkernij. In de loop van de 18e eeuw worden vrachtladingen Italiaanse en Spaanse drop aangeboden op veilingen in Nederland. Het is niet duidelijk wanneer gestart is met de eerste dropfabriek in Nederland. Waarschijnlijk is De Stoomfabriek voor Drop en Suikerwerken van Van Voornveld (Venco) de eerste dropfabriek van Nederland. De fabriek wordt opgestart in 1878 aan Spuistraat 145 te Amsterdam. Volgens het Woordenboek der Nederlandsche taal wordt drop sinds 1746 al gebruikt. Drop is het meest bekende en populairste snoepgoed van Nederland. Ongeveer 20% van de omzet van snoepgoed in Nederland wordt behaald uit drop. Daarnaast is Nederland ondertussen de grootste fabrikant van drop in de EU, met ongeveer eenderde van de productie. Nederlanders eten ongeveer 2 kg drop per persoon per jaar!

 

Drop van Het Hanze Huis
Middel gezouten drop in een vorm van een Haring 450 gr in stevig karton.
€ 7.95